Miroslav Beblavý

Ako Ficova vláda vykopala svoju prvú jamu

Autor: Miroslav Beblavý
Publikované august 9, 2006


4. júla v noci som intezívne hľadal na webe, čo robila vláda Róberta Fica počas svojho prvého zasadnutia. Neviedol ma k tomu žiadny veľmi šľachetný motív, ale praktické potreby. Bolo totiž pomerne pravdepodobné, že ma spolu s ostatnými štátnymi tajomníkmi odvolá a v tom prípade som sa potreboval od druhého dňa zamestnať – kvôli odvodom… Ficova vláda ma podľa komuniké vydaného jeho hovorkyňou Silviou Glendovou skutočne odvolala. Zrazu som si však všimol jednu zvláštnosť… Pridávam článok, ktorý som o tom do SME napísal a ktorý vyšiel 10. júla. Počudujete sa, prečo to teraz vyťahujem. Príbeh ma totiž celkom zaujímavé pokračovanie…

Premiérova prvá protizákonnosť

V utorok večer sa prvýkrát zišla vláda premiéra Róberta Fica a z iniciatívy svojho predsedu hneď spáchala svoju prvú protizákonnosť. Aj keď by bolo nespravodlivé porovnávať ju s Mečiarovou nocou dlhých nožov v novembri 1994, je namieste porovnanie s kauzou odmien, ktoré si na základe rozhodnutia Mečiarovej vlády dlhé roky protizákonne vyplácali rôzne vlády a ktoré stáli daňovníkov milióny korún.

O čo ide? Vláda na návrh premiéra Fica odvolala všetkých zostávajúcich štátnych tajomníkov. To by samo o sebe nepredstavovalo vážnejší problém, keďže vláda takú kompetenciu má a navyše ťažko predpokladať, že by niekto z vysokých štátnych úradníkov Dzurindovej vlády mal záujem pracovať pre trio Fico-Mečiar-Slota. Zákon však veľmi presne ustanovuje, ako sa to môže stať – len „na návrh príslušného ministra“. (§4, ods. 3 zákona č. 575/2001 Z.z.)

Inými slovami, na odvolaní sa môže zhodnúť celá koaličná rada, parlament, prezident a 15 zo 16 ministrov, nič sa nemôže stať, kým návrh vláde nepredloží minister, ktorý príslušného štátneho tajomníka riadi. Rovnaký princíp sa uplatňuje aj pri ministroch, kde návrh na odvolanie môže prezidentovi dať tiež len ich šéf – premiér. Pri Brigite Schmögnerovej vtedajší premiér Dzurinda takýto návrh predložiť odmietal napriek nátlaku celej Strany demokratickej ľavice. Nikomu nenapadlo, že by prezidentovi návrh za neho poslali ministri za SDĽ.

Kauza v sebe skrýva viacero zaujímavostí

Je vysoko pravdepodobné, že keby niektorý z doterajších štátnych tajomníkov súdne napadol svoje odvolanie a prepustenie zo štátnych služieb, tak by spor o rok až dva vyhral a v súlade so slovenským pracovným právom by mu jeho ministerstvo muselo z peňazí daňovníkov vyplatiť pol milióna, možno milión korún ušlej mzdy. (Ja to určite nebudem, ale zostávajú Tvaroška, Šimková, Ottinger, Mikulová, Jesenský a Lukáč.)

Pre ďalší vývoj správy vecí verejných na Slovensku je však podstatnejšie iné. Róbert Fico, jeho ministri a úradníci, ktorí na rokovaní vlády sedeli, si protizákonnosť svojho konania zjavne neuvedomili, pretože príprava návrhu v súlade so zákonom by ich zdržala maximálne o 15 minút. Ustanovenia zákona sa však v tomto bode nemenili od vzniku samostatného Slovenska a 5 vlád v súlade so zákonom menovali a odvolali cez stovku štátnych tajomníkov. Museli prísť doktori práv Fico, Harabin a Kaliňák, aby sa novej vláde podarilo svojim úplne prvým uznesením porušiť zákon. Čo to hovorí o ich amatérizme a právnej kultúre?

Róbert Fico roky tvrdil, že Slovensko nie je právny štát. Svoje tvrdenie zakladal na veľmi pochybných dôkazoch. Preto sa hneď po nástupe postaral, aby minimálne za jeho vlády bezprávnosť jej konania nebolo možno spochybniť.

Tento blog bol pôvodne zverejnený na webe SME.