Miroslav Beblavý

Neuveriteľná ľahkosť porušenia zákona

Autor: Miroslav Beblavý
Publikované august 25, 2006


Tí, ktorí čítajú tento blog, už detailne poznajú kauzu nezákonného odvolávania štátnych tajomníkov a najmä pomerne zaznamenaniahodné reakcie premiérových ľudí na poukázanie na tento problém, ktorý pre slovenskú históriu a súčasnosť zasa až tak závažný nie je. (Ostatných odkazujem na nasledovné blogy: https://blog.stranaspolu.sk/2006/08/09/ako-ficova-vlada-vykopala-svoju-prvu-jamu/https://blog.stranaspolu.sk/2006/08/09/ked-si-v-jame-prestan-kopat-ako-sa-ficovi-ludia-zamotavaju/https://blog.stranaspolu.sk/2006/08/10/ficova-jama-po-treti-raz-aj-ked-bohuzial-nie-vo-finale/).

Čím dlhšie kauza pokračuje, tým viac dochádza k porušeniu zákonov

Najnovší diel opisuje Ondrej Dostál vo svojom clanku „Úrad vlády pokračuje v porušovaní zákona“ (http://www.oks.sk/clanky/2006-08-25oks.htm). Stojí to za to, ak vás zaujíma, ako sa dá úplne ignorovať zákon. Úrad vlády týmto prekonal všetkých nepriateľov slobodného prístupu k informáciám vrátane starostu Brunoviec a to všetko do dvoch mesiacov od nástupu vlády. Ak by sa jeho prístup stal precedensom, stratili by sme akúkoľvek vynútiteľnosť infozákona, pretože jednoducho stačí povedať emailom, že niečo nepovažujem za informáciu. Inými slovami, toto je napriek svojej nenápadnosti silnejšia káva ako pôvodný Federičov nápad zrušiť zvukové záznamy z rokovania vlády.

Inak k článku Ondreja Dostála nie je veľmi čo dodať okrem toho, že ani jednému z účastníkov tejto veci sa nič nestane, pretože pokuty za porušovanie infozákona udeľuje obvodný úrad, teda politicky riadený orgán štátnej správy a bol by som veľmi prekvapený, keby si dovolil voči vedúcemu Úradu vlády a jeho ľuďom takú drzosť, ako zahájiť priestupkové konanie.

Jediným trestom teda bude rozhodnutie súdu, ktorý s pomernou vysokou mierou pravdepodobnosti rozhodne proti Úradu vlády. Zatiaľ však Úrad vlády úspešne pokračuje vo svojej hlavnej ambícii – ani za nič nesprístupniť zvukový záznam z rokovania vlády, ktorý by ukázal nielen to, že Úrad vlády klame, ale aj falšuje uznesenie vlády. Dovtedy sa však uvedený záznam asi náhodou stratí…