Viera Dubačová

Korupcia drancuje rozpočet, sme na tom horšie ako Rwanda

Autor: Viera Dubačová
Publikované február 1, 2016


Politikom nesmú ľahko prechádzať korupčné kauzy. Pokiaľ to tak bude, štátu budú stále chýbať peniaze na základné služby a ľudia postupne prestanú veriť v spravodlivosť.

Podľa najnovšieho rebríčka Transparency International je Slovensko na 50. mieste vo vnímaní korupcie spomedzi 168. štátov sveta. Predbehli nás aj také krajiny ako Rwanda či Namíbia. Táto správa prichádza v čase učiteľských štrajkov a podávania hromadných výpovedí sestier v zdravotníctve.

Korupcia ochromuje fungovanie štátu

Rodičia sa skladajú na maľovanie tried na základných školách, pacienti si nosia toaletný papier do nemocnice, na súde čakáte roky na vynesenie spravodlivého rozsudku, kultúra je na chvoste záujmu a úspešní športoví reprezentanti dosahujú úspechy iba vďaka financiám a obetavosti rodičov. Občan sa nemôže na štát spoľahnúť a ak je k tomu okolnosťami dotlačený, odnáša si trpkú skúsenosť.

Práve riešenie problému korupcie môže výrazným spôsobom priniesť do štátneho rozpočtu potrebné financie. Miernejšie odhady hovoria, že v korupčnom systéme sa ročne stráca pol miliardy eur. Pesimistickejšie tvrdia, že úroveň korupcie dosahuje až tri miliardy eur ročne.

Protikorupčné minimum

V rámci Občianskej výzvy sme počas protestov Gorila v roku 2012 vyzvali vládnych politikov, aby zaviedli opatrenia Protikorupčného minima. Takmer žiadna z týchto požiadaviek nebola naplnená.  V roku 2014 pri protestoch ku kauze CT sme sa s požiadavkami ozvali opäť. Vláda napriek masovým protestom tieto požiadavky ignorovala.

Prihlásili sme sa k iniciatíve Štrngám za zmenu a jej protikorupčným opatreniam. Či už moje hlasovania v samosprávej politike alebo doterajšia práca ďalších ľudí SPOLU ukazujú, že tieto opatrenia v prípade zvolenia neostanú iba sľubmi. Ak chceme fungujúce služby štátu, prednosť by mali dostať politici s čistým štítom, bez káuz.

Tento blog bol pôvodne zverejnený na webe SME.