Miroslav Beblavý

Miroslav Beblavý: Voľby ovládol Vallo

Autor: Miroslav Beblavý
Publikované november 4, 2018


Hlavné mesto dlho spravovali tradičné pravicové strany a zlyhali, pretože ich na mestskej úrovni ovládli ľudia biznisu.

Na jar 2016 ma Matúš Vallo pozval na kávu. Rozhodol sa kandidovať na primátora Bratislavy a chcel sa poradiť ako na to. Otestoval som ho nasledovnou radou – ak to myslí vážne, musí začať stovkou kávičiek so všetkými ľuďmi, ktorí sú v komunálnych voľbách podstatní. S poslancami, aktivistami, novinármi či celoštátnymi politikmi. Lebo na úspešnú kandidatúru verejnosti neznámej osoby bude potrebovať silný tím a silnú podporu.

Spomínané číslo ho zjavne zaskočilo a celú vec som považoval za vybavenú. No už o pol roka ma hrdo informoval, že stovku dávno prekročil. Vtedy som Matúša začal brať vážne. Ambicióznych ľudí je v politike veľa a tých, ktorí vedia rozprávať, ešte viac. Ale takých, ktorí sú ochotní to odpracovať a majú čo povedať – to už je úzkoprofilový tovar.

Od začiatku sme mohli pozorovať, ako krok za krok išiel za svojím cieľom úplne inak ako ostatní. Svoju kampaň postavil na dvoch jednoduchých myšlienkach – že má plán, ako Bratislave pomôcť a tím, s pomocou ktorého ho presadí. Na Plán B sa zosypala kritika konkurencie, tá však len podčiarkla, že nikto iný žiadny plán pre Bratislavu nemá. Žiadny iný kandidát na primátora zároveň nemá ani silný a jednotný tím kandidátov do mestského zastupiteľstva.

Témou komunálnych volieb sa vďaka Matúšovej kampani nestalo ani metro, ani kopce ďalších nereálnych sľubov, ale práve tieto dve veci – kto má plán, ako hlavné mesto odblokovať a bude mať aj silu ho presadiť. Pretože Bratislavčania vedia, že na preplnené ulice, zdivočelých developerov a nefungujúce verejné služby neexistuje jedno zázračné riešenie. Naopak, potrebujeme ich stovky, ale najmä potrebujeme schopného primátora s víziou, profesionálny magistrát a fungujúce zastupiteľstvo. Lebo len tak ich naozaj presadíme.

V Spolu – občianska demokracia sme ho začali podporovať v čase, keď mal medzi voličmi nízku poznateľnosť. Spoločne sme zostavili program, ktorí podporujú všetci kandidáti na poslancov. Vďaka nim by primátor nemal byť odkázaný na kšeftovanie – naopak, očistenie mesta a jeho podnikov od klientelistických kšeftov je kľúčovým pilierom nášho programu.

Hlavné mesto dlho spravovali tradičné pravicové strany a zlyhali, pretože ich na mestskej úrovni ovládli ľudia biznisu. Potom vládli „nezávislí“ a zlyhali tiež, pretože bez jasného plánu a silného tímu zostali odkázaní na rovnaké kšefty, len tentokrát so Smerom. Matúš Vallo a my spolu s ním ponúkame iný prístup.

Nevieme, kto vyhrá bratislavské voľby. Ale Matúš Vallo ich svojimi témami ovládol.

Tento komentár bol pôvodne zverejnený na webe HNonline.sk.