Jozef Mihál

Komentár Jozefa Mihála: Richterov darček zamestnancom

Autor: Jozef Mihál
Publikované december 4, 2018


S radosťou sledujem, ako mzdy na Slovensku pekne rastú.

Najlepší sociálny program je dostatok voľných pracovných miest. Tejto zásady som sa držal v rokoch 2010 – 2011 ako minister práce a držím sa jej konzistentne aj dnes. V roku 2010 vrcholila ekonomická kríza. Preto sme boli vďační za každého investora, za každé nové pracovné miesto a boli sme ochotní robiť v Zákonníku práce ústupky zamestnávateľom. V tom čase boli agentúry dočasného zamestnávania vítané, lebo pomáhali zamestnávať ľudí.

V roku 2018 je situácia výrazne iná. Nezamestnanosť na Slovensku je na historicky najnižšej úrovni. Kto chce, prácu si nájde. S výnimkou niektorých regiónov si ľudia môžu vyberať z mnohých pracovných ponúk. A nie sú odkázaní na agentúry.

O tom som mohol v roku 2010 ako minister práce len snívať. Dnes je to tu a mňa to mimoriadne teší. S radosťou sledujem, ako mzdy na Slovensku pekne rastú. Voľných je skoro stotisíc pracovných miest. A to spôsobuje tlak na vyššie mzdy. Rastu miezd pomohlo aj povinné zverejňovanie ponúkanej mzdy v pracovných inzerátoch. Trh práce funguje. Ak je niečoho na trhu málo, cena stúpa. Dnes je na pracovnom trhu nedostatok zamestnancov, a tak rastie cena ich práce. Rastú mzdy. To je dobre.

Nie som však hluchý ani slepý. Viem, že v mnohých firmách mzdy zvyšujú neochotne a hľadajú spôsoby, ako doviezť lacnú pracovnú silu z Balkánu či z Ukrajiny. To sa dá už teraz, ale „nepružne“. Agentúry dočasného zamestnávania sa sťažujú, ich kšefty s pracovnou silou zamrzli, nie sú ľudia, ktorých by mohli „najať“. Navyše „vonku“ pracuje 300-tisíc Slovákov, z nich stotisíc v Británii – a tí uvažujú o návrate na Slovensko.

Minister Richter mal doteraz tvrdý postoj voči agentúram. Nariadil dve dôležité novelizácie pracovno-právnych predpisov v rokoch 2013 a 2015, ktorými sprísnil pravidlá voči agentúram. Čo je veľmi prekvapujúce, ten istý minister otočil o 180 stupňov. Nepochopiteľne presadzuje návrh, aby mohli agentúry na Slovensko dovážať cudzincov. To úplne pokazí pracovný trh v neprospech slovenských zamestnancov. A umožní krásne zárobky majiteľom niektorých agentúr…

Na Slovensku pôsobia agentúry, o ktorých sa hovoria neuveriteľné historky. Dokážu zarobiť na agentúrnom zamestnávaní Srbov veľké peniaze. Spočítajte si sami: ak agentúra dovezie do Nitry tisíc cudzincov a za každého má províziu mesačne dvesto eur, zisk agentúry je 200-tisíc eur mesačne. Z toho sa už dá niekomu pripraviť celkom slušný dôchodok. Ako sa hovorí, zo štvrtého piliera. A slovenskí zamestnanci? Na Vianoce dostanú zamrznuté mzdy.

Tento komentár bol pôvodne zverejnený na HNonline.sk.