Jozef Mihál

Jozef Mihál: Rekreačné poukazy, biznis na zamestnancoch

Autor: Jozef Mihál
Publikované január 15, 2019


Napríklad nárok na vyplatenie príspevku je len v prípade, že zamestnanec absolvoval rekreáciu na Slovensku.

Ak zamestnávate viac ako 49 zamestnancov, od prvého januára 2019 máte novú povinnosť – prispievať zamestnancom na rekreáciu. Funguje to tak, že zamestnanec donesie do firmy „účtovné doklady, ktorých súčasťou musí byť označenie zamestnanca“, ktoré mu dá rekreačné zariadenie (napríklad hotel), a vy mu vyplatíte 55 percent preukázanej sumy na jeho rekreáciu.

Vašu mzdovú účtovníčku čaká kopa problémov a nových starostí

Napríklad nárok na vyplatenie príspevku je len v prípade, že zamestnanec absolvoval rekreáciu na Slovensku. A len v prípade, ak šlo o pobyt najmenej na dve noci. Dosť ťažko sa bude zamestnancom vysvetľovať, že nárok na príspevok nemajú, ak boli na dovolenke na Balatone alebo v Chorvátsku. A ani vtedy, ak prespali v slovenskom hoteli len jednu noc.

A čo zamestnanci?

Zamestnanci budú dosť ťažko chápať, čo je to „účtovný doklad, ktorého súčasťou musí byť označenie zamestnanca“. Bloček z registračnej pokladnice to nie je, tam sa totiž meno zamestnanca neuvádza. Zamestnanci si budú musieť v hoteli pýtať faktúru na svoje meno. Nuž, možno si zvyknú.

Nárok na vyplatenie príspevku má zamestnanec aj vtedy, ak zaplatil účet nielen za svoju najbližšiu rodinu (manželku, deti), ale aj za „iné osoby žijúce so zamestnancom v spoločnej domácnosti“. Sú takými osobami kamaráti, ktorých zamestnanec pozval na pánsku jazdu na hory a zaplatil za nich účty? Nuž, asi nie, ale hádajte sa so zamestnancom.

Mimochodom, keď už sme pri tých pánskych jazdách – oprávnené výdavky, za ktoré musí zamestnávateľ vyplatiť príspevok, sú všetky výdavky na hotelovej faktúre – áno, aj účet za konzumáciu v hotelovom nočnom bare či masážne služby…

Podpora cestovného ruchu pravdepodobne nenastane

Treba uznať, že všetka tá nová byrokracia sa zamestnávateľom zjednoduší, ak namiesto prácneho preplácania príspevkov na rekreáciu dajú zamestnancom rekreačné poukazy. Pri rekreačnom poukaze nebude zamestnávateľ riešiť, ako s preukazom zamestnanec naloží, kde a s kým bude dovolenkovať a či donesie účtovné doklady. Zamestnávateľ za to zaplatí firme, ktorá mu predá rekreačný poukaz, podľa zákona najviac trojpercentnú províziu.

Super. Vtip je však v tom, že tieto firmy ponúkajú možnosť prijímať platby ich rekreačnými poukazmi hotelom za províziu okolo 10 percent. Pri hodnote jedného poukazu 500 eur a predpoklade, že ich použije niekoľko stotisíc zamestnancov ročne, nie sú poukazy nástroj na podporu slovenského cestovného ruchu, ale biznis niekoľkých firiem – poznáte ich z biznisu s gastrolístkami.

Tento komentár bol pôvodne zverejnený na webe Hospodárskych novín.