Oskar Dvořák

Všetci môžeme ušetriť na liekoch

Autor: Oskar Dvořák
Publikované február 15, 2019


Skúmali sme cenu rovnakých voľnopredajných liekov v Čechách a na Slovensku. Zistili sme, že Česi na liekoch ušetria viac ako Slováci.

Viaceré krajiny v Európe umožňujú predávať bežné lieky na chrípku, bolesť, škrabanie hrdla nielen v lekárňach, ale aj v supermarketoch, drogériách a na čerpacích staniciach. Zrušenie monopolu lekárňam na voľnopredajné lieky by podobne ako v zahraničí mohlo aj Slovákom priniesť nižšie ceny a lepšiu dostupnosť bežných liekov.

V poslednom mesiaci sme v strane SPOLU uskutočnili prieskum voľnopredajných liekov, v ktorom sme porovnávali ceny liekov v Česku a na Slovensku. Pre porovnávanie sme si vybrali Slovensko a Česko, keďže tieto krajiny majú najviac podobností a navyše viaceré voľnopredajné lieky sú vyrábané výhradne len pre tieto dva trhy (napr. Ibalgin a Paralen). V našom prieskume sme porovnávali ceny liekov, ktoré sa predávajú pod rovnakým názvom, s tým istým dávkovaním a v takom istom balíčku v obidvoch štátoch.

Názvy liekov sme vyberali podľa toho, či sa nachádzajú v rebríčku najpredávanejších liekov na Slovensku[1] a následne sme už konkrétne dávkovanie a balenie vybrali tak, aby bolo dostupné v českom obchode, českej lekárni a zároveň aj v slovenskej lekárni. Prezreli sme desiatky obchodov a lekárni v Prahe, Olomouci, Bratislave a Martine.

Klasické lekárne budú tlačené do nižších cien

Zatiaľ čo na Slovensku kúpite obyčajné lieky proti bolesti len v lekárni, tak v Česku si ich môžete kúpiť napríklad aj na čerpacej stanici, v potravinách, alebo drogérii. Mimo lekárne sa môžu v Česku ale predávať len vopred určené lieky s nízkou toxicitou, v menších baleniach, s menším obsahom účinnej látky a pod dohľadom certifikovanej osoby. Ide teda o absolútne bezpečný predaj, vďaka ktorému majú ľudia lieky dostupné prakticky 24 hodín denne, 7 dní v týždni a väčšinou aj za nižšie ceny.

Na základe vzorky troch liekov z vybraných českých obchodov a lekárni sme zistili, že dva z týchto liekov sú lacnejšie v Česku ako na Slovensku. Naopak, jeden liek bol lacnejší na Slovensku[2]. Najdôležitejším zistením ale je, že konkurencia českých obchodov tlačí cenu v českých lekárňach nadol.

Tabuľka 1: Lieky, ktoré sa v ČR predávajú aj mimo lekárne

Unikajú nám milióny

České drogérie, čerpacie stanice a potraviny nemôžu predávať lieky vo väčších baleniach alebo s väčším dávkovaním. Aj napriek tomu sú ale české lekárne, ktoré majú naďalej na silnejšie lieky monopol, nútené znižovať cenu. Ľudia by si totiž namiesto veľkého balenia mohli kúpiť viaceré menšie balenia, ktoré by vyšli lacnejšie v obchodoch mimo lekárne.

Tabuľka 2: Lieky, ktoré sa predávajú len v lekárňach

Lieky z našej vzorky, u ktorých sme zaznamenali výraznejšie rozdiely, sú zhodou okolnosti jedny z najpredávanejších liekov na Slovensku. V roku 2017 bol Paralen s vyše 2 100 000 predanými baleniami prvým najpredávanejším voľnopredajným liekom na Slovensku a Ibalgin tretím najpredávanejším voľnopredajným liekom s vyše 770 000 predanými baleniami. Tieto lieky nie sú hradené zo zdravotného poistenia, čo znamená, že všetky možné úspory by prúdili priamo do peňaženiek ľudí.

Ibalgin a Paralen sú lieky, ktoré sa v zahraničí nepredávajú, ale taký Strepsils zoženiete bez problémov aj v iných krajinách, kde je liberalizácia voľnopredajných liekov samozrejmosťou už dlhé roky. Zatiaľ čo na Slovensku a v Čechách zoženiete 24 tabletový Strepsils za niečo vyše 6 eur, tak v anglickom Tescu, Lidli alebo Amazone zoženiete až 36 tabletové balenie v prepočte za 4 eurá[6].

Ušetrime našim pacientom viac peňazí

A práve kvôli vyššie uvedenému sme presvedčení, že nič nebráni tomu, aby sa niektoré voľnopredajné lieky mohli na Slovensku začať predávať aj na čerpacích staniciach, v drogériách, alebo supermarketoch. Je načase, aby sme prestali slovenských pacientov považovať za nezodpovedných a umožnili im aktívnejšie sa starať o svoje zdravie. Väčšia dostupnosť liekov aj mimo lekárni jednak zvýši pohodlie pacientov, ale môže tiež napríklad znížiť nadbytočné návštevy lekárov a pohotovostí pri menej vážnych problémoch. Najhlavnejším argumentom za zrušenie monopolu lekárni na voľnopredajné lieky je ale šanca ušetriť milióny eur z rodinných rozpočtov.

 

[1] Dostupné na – http://www.nczisk.sk/Statisticke_vystupy/Analyticke_tabulkove_vystupy/TOP-50-liekov/Pages/TOP-100-liekov-v-roku-2018.aspx

[2] Ceny konkrétneho lieku sa vo viacerých lekárňach a obchodoch mierne líšili, ale cenový trend zobrazujúci finálne zakúpený liek v tabuľke bol zachovaný

[3] Prepočet cien bol robený podľa kurzu zo dňa 8.2.2019.

[4] Tento liek ma v ČR DPH 21%, zatiaľ čo na Slovensku 10%

[5] Tento liek ma v ČR DPH 15%, zatiaľ čo na Slovensku 10%

[6] Dostupné na – http://www.mysupermarket.co.uk/lidl-price-comparison/Medicine/Strepsils_Honey_And_Lemon_Lozenges_36.html?TrackingCode=AQMAAAE.doDQ03puKkuYk44uEfUExA

 

Tento blog bol pôvodne zverejnený na webe sme.sk.