Pavel Macko

Zastrašovanie na štýl mafie

Autor: Pavel Macko
Publikované august 16, 2019


Výzvy predsedu politickej strany Smer sú v rozpore s ústavným poriadkom, nemiestne a snahou o zasahovanie do priebehu vyšetrovania. Je to zúfalá a nebezpečná hra. 

Akým právom pán Fico zastrašuje orgány činné v trestnom konaní, znevažuje ústavu SR a spochybňuje ústavné právomoci ústavných činiteľov? Správa sa ako don Corleone. Snaží sa snáď ochrániť mafiu, ktorá špehuje ľudí, zastrašuje ich, nezákonne lustruje, vyciciava verejné zdroje a dokonca vraždí a plánuje ďalšie vraždy?

Neviem aký kvalitný právnik je pán docent, ale ide asi o ďalší nedorobok. Chcel byť predsedom Ústavného súdu SR, ale verejne pohŕda Ústavou SR. Myslí si, že keď je predseda strany, ktorá nominovala premiéra, tak je nadriadený premiérovi, ústavným činiteľom, orgánom činným v trestnom konaní a bezpečnostným zložkám. Takto demokratický ústavný poriadok nefunguje. Takto by premýšľal a konal vodca mafie. Povinnosti a právomoci predsedu vlády SR, ministrov a štátnych orgánov sú dané Ústavou a zákonmi SR a nie predsedom nejakej strany.

Vyšetrovateľ nesmie a verím, že v tomto prípade ani nekoná politicky. To chce po ňom pán Fico. Verím, že vyšetrovateľ nevynáša politické úsudky, ako tvrdí pán Fico. Len dokumentuje obsah komunikácie s politickým obsahom medzi osobami podozrivými z obzvlášť závažných zločinov. Bodka.

R. Fico už nie je predseda vlády, ktorý môže napríklad niekde v Rožňavských kasárňach vydávať rozkazy typu „prineste mi vyšetrovateľa“.  Ak je pravda, že za ním naozaj chodia prokurátori a vyšetrovatelia na konzultácie, tak sa verejne priznal ku konaniu hraničiacemu s trestnou činnosťou. A ak k nemu niektorí vyšetrovatelia a prokurátori naozaj chodia, tak je to dôkaz o tom, že nie sú nezávislí a že podriadili právo a spravodlivosť, ktoré majú zastupovať, mocensko-politickému násiliu.

Všetci prokurátori a policajti lojálni k Slovenskej republike:

Nenechajte sa zastrašiť! Vašou povinnosťou je chrániť Ústavu SR a bezpečnosť občanov, nie počúvať rozkazy politických vodcov s  kontaktami na osoby podozrivé z účasti na organizovanom zločine.

Tento blog bol pôvodne zverejnený na webe SME.