Pavel Macko

Tisíc dôvodov na zmenu vlády a politiky

Autor: Pavel Macko
Publikované august 26, 2019


Nejdem písať o sms-kách, threeme a mafiánskych chápadlách. Aj bez vyšetrovateľov sa dá nájsť množstvo ďalších dôvodov, prečo by mala odísť súčasná vládna moc a hlavne jej zničujúca politika pre krajinu.

Na rozdiel od premiéra aj  bývalého policajného prezidenta, nechcem vyvíjať verejný tlak na vyšetrovateľov a prokurátorov. To, že štátna tajomníčka Jankovská mala odstúpiť do päť minút po odovzdaní svojho telefónu príslušníkom NAKA, je absolútna nutnosť z pohľadu politickej kultúry. Nehovorí to nič o výsledku vyšetrovania alebo prezumpcii neviny. Pochopilo by to aj desaťročné dievča niekde v Dánsku alebo v inej fungujúcej demokracii. Aj keď ide o hrozné veci a podozrenia v súvislosti s komunikáciou M.K. podozrivého z objednávky  vraždy a jeho väzbami na politikov, policajtov, prokurátorov a sudcov, nechajme v kľude pracovať orgány činné v trestnom konaní.

Robert Fico hovorí, že ak voľby vyhrá opozícia vedená koalíciou Progresívneho Slovenska a SPOLU – občianska demokracia,  bude na Slovensku ohrozená demokracia. Absolútny nezmysel od politického lídra, ktorý verejne tvrdí, že on si vlastne november 1989 a nástup demokracie ani nevšimol. Našu demokraciu práve jeho strana a jej satelity už dávno nakazili smrteľnou chorobou.  Niet väčšej hrozby pre demokraciu, ako  sú možná spolupráca vládnucej strany s extrémistami a fašistami a prienik mafie do štátnych orgánov a bezpečnostných zložiek.
Poďme sa baviť o programe pre záchranu a pozdvihnutie Slovenska. Občania si zaslúžia, aby predvolebná kampaň okrem špiny a osobných útokov od vládnych strán a extrémistov bola hlavne otvorenou diskusiou o programe ako zachrániť a pozdvihnúť Slovensko. Svet je v pohybe, mení sa bezpečnostné prostredie aj životné prostredie. Nastáva obrovský globálny pohyb a preskupovanie síl a Slovensko nie je dostatočne pripravené na tieto zmeny. Navyše je zaťažené obrovskými problémami a kauzami z nedávnej minulosti.
Výziev a námetov na hlbokú programovú diskusiu je viac než dosť. Nepristúpme na hru Kočnerovej generácie politikov a bavme sa o tom ako:
  • zachrániť naše krásne Slovensko a jeho lesy, ktoré tu systematicky obrovským tempom vyrubujeme a na čom profitujú firmy okolo vládnych strán,
  • dostať do kondície naše zdravotníctvo a konečne postaviť aspoň jednu modernú fakultnú nemocnicu za viac ako 30 rokov,
  • zaistiť, aby v regionálnych nemocniciach liečili chorých a nerezali zdravé končatiny namiesto chorých a aby na zdraví nezarábali len farmafirmy a servisné firmy, či podnikateľská sieť napojená na jedinú finančnú skupinu alebo vládnu stranu,
  • ako sa najlepšie pripraviť na nástup robotizácie, ako vzdelávať naše deti pre  21. storočie a nerozpustiť eurofondy na výskum a vedu v obývačkových firmách,
  • znova vrátiť hrdosť, motiváciu a akcieschopnosť našim ozbrojeným silám a skutočnú konkurencieschopnosť nášmu zbrojárskemu priemyslu,
  • opraviť rozpadajúcu sa infraštruktúru, cesty a nebezpečné mosty,
  • vrátiť elementárnu vieru v spravodlivosť a zbaviť ľudí pocitu, že tá je len pre bohatých,
  • zaistiť, aby bezpečnostné zložky naháňali skutočných nepriateľov štátu a demokratickej spoločnosti namiesto diskreditácie oponentov a krytia „našich ľudí“.

​Naša spoločnosť je skutočne na križovatke. Väzby medzi štátnymi orgánmi a gaunermi nadobudli obludných rozmerov.  Všade sú prítomné syndrómy neuveriteľného prepletenca politiky, finančných skupín, predstaviteľov štátnych orgánov a zločinu, ktorý zviera Slovensko v smrteľných kŕčoch. Ohrozený je každý, kto stojí v ceste.

Blížia sa parlamentné voľby a nerobme si ilúzie. V záujme beztrestnosti a udržania si moci alebo vplyvu sú viaceré osoby a skupiny schopné doslova všetkého.  Títo nepotrebujú a nechcú hodnotovú a programovú diskusiu.

Nenechajme sa pomýliť ani odradiť!  Slovensko a jeho občania majú na to, aby sme nepodľahli diskreditácii, zastrašovaniu, klamným operáciám, spravodajským hrám a relativizácii zločinov namiesto otvorenej diskusie o riešení skutočných problémov a výziev.  Časť opozície je na túto diskusiu pripravená. Vládna moc sa jej bude vyhýbať ako čert krížu, lebo nemajú čo ponúknuť a svoje šance už premárnili.

Tento blog bol pôvodne zverejnený na webe SME.