Miroslav Beblavý

Vymeňme staré úrady za nové

Autor: Miroslav Beblavý
Publikované september 24, 2019


Existuje nepísané politické pravidlo, podľa ktorého je smrteľným hriechom zakladať nové štátne inštitúcie, či nebodaj ministerstvá. Nastal čas tento mýtus vyvrátiť.

Súhlasím s tým, že prikrmovať prebujnelý štátny aparát zbytočnými úradmi je nezodpovedné. Ale rovnako nezodpovedné je tváriť sa, že moderné výzvy môžeme riešiť  štruktúrou štátu, ktorá sa riadi potrebami minulého storočia.

Výsledkom hry na šetrnosť je stav, keď na Slovensku máme ministra zodpovedného za pošty, ale nemáme nikoho, kto by sa venoval ohrozeniu demokracie extrémistami či dezinformáciami. Máme ministerstvo životného prostredia, ktorého hlavnou náplňou práce je rozdávať eurofondy, ale pri drancovaní slovenských lesov je bezmocné.

Jedno za jedno

V koalícii PS/SPOLU túto falošnú hru odmietame. Chceme riešiť zásadné problémy, ktorým Slovensko čelí. Pri vytváraní nových úradov či ministerstiev sa však riadime zásadou „jedno za jedno“. Budeme rušiť úrady tam, kde sú duplicitné alebo nepotrebné. Na druhej strane, štát je treba v mnohých oblastiach dobudovať tak, aby odrážal potreby doby a reagoval na aktuálne výzvy.

Navrhujeme zrušiť ministerstvo hospodárstva a jeho agendu rozdeliť medzi iné rezorty. Rovnako chceme zrušiť úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu a presunúť agendu pod úrad vlády. Na druhej strane významne posilňujeme napríklad ministerstvo životného prostredia a navrhujeme vznik ministerstva regionálneho rozvoja a verejnej správy a ministerstva pre ľudské práva a občiansku spoločnosť.

Nebojíme sa

Podstatnejšie ako počty je to, že prinášame nový ucelený pohľad na to, ako by štát mal fungovať a ako by mal byť organizovaný. Žiadny úrad nenavrhujeme rušiť bez predstavy o tom, ako nahradiť jeho kompetencie. Nič nenavrhujeme založiť len z rozmaru, vždy je to súčasťou širších zmien a našej vízie ako spravovať krajinu.

Mnohé tieto zmeny sú odvážne a prelomové, niektoré budú bolieť, pri iných bude treba zabrať, aby sa nové inštitúcie etablovali. Určite budú vytrhávané z kontextu — jedni nás budú obviňovať, že chceme rúcať štát, iní, že ho chceme rozrastať do nebies.

Nebojíme sa toho. Kozmetických úprav, provizórnych výmien figúrok a údržbárskych programov už bolo dosť. Čakajú nás zlomové voľby a my do nich ideme so zlomovým programom.

Ak si chcete sami urobiť čo najpresnejšiu predstavu o našich zámeroch, prečítajte si kapitolu o rozvoji regiónov a verejnej správe v našom programe Bod zlomu.

Tento blog bol pôvodne zverejnený na webe SME.