Pavel Macko

Mníchovská zrada: Odkaz vojaka politikom

Autor: Pavel Macko
Publikované september 30, 2019


V deň 81. výročia uzavretia Mníchovskej dohody sme na Slovensku v podobnej situácii. Väčšina z nás vidí hroziace nebezpečenstvo, ale ideme si ďalej každý po svojom. Je čas na spoluprácu.

Pred osemdesiatjeden rokmi československá vláda prijala potupný diktát a podvolila sa Hitlerovskému Nemecku. Všetci si vtedy mysleli, že obetovaním malého štátu v strede Európy zachránili mier a bezpečie pre seba, na úkor tých druhých. Presný opak sa stal pravdou. Fašistom narástli krídla. Pri rozhodovaní o Mníchovskej dohode a osude Československa boli prítomné zrada a zbabelosť. Nejdem sa opakovať. Moje hodnotenie Mníchova a poučenie z neho by som nenapísal inak ako vlani.

https://pavelmacko.blog.sme.sk/c/493199/poucenie-z-mnichova-pre-dnesne-slovensko.html

https://pavelmacko.blog.sme.sk/c/492893/mnichov-1938-zrada-alebo-zbabelost.html

Bolo by veľkým omylom prisudzovať všetku vinu za následnú vojnu len jednému šialencovi s fúzikmi či jednému národu. Bohužiaľ, mali príliš veľa nasledovateľov a pomocníkov po celom svete. Mníchovskej dohode a následnejvojne predchádzali najprv výsmech a podceňovanie hŕstky nacistov,neskôr ich politický triumf a nadšené ovácie ľudí. Víťazstvu v 2. svetovej vojne predchádzala zrada najbližších spojencov, vypočítavosť a snaha nasmerovať agresivitu hitlerovského Nemecka niekam inam. Všetko za falošnú vidinu mieru a výhod pre seba a svoj národ. Nakoniec aj tak nedosiahli mier a konečné víťazstvo bolo vybojované spoločne a za cenu obrovských obetí.

Dnešné pomery na Slovensku a konanie niektorých politikov je ďaleko od fungujúcej demokracie. Náš štát a dôvera občanov majú vážne trhliny. K moci sa cez nastrčené politické figúrky dostala silná skupina oligarchov, ale z časti aj brutálna mafia. Prenikli až do najvyšších poschodí štátu, infikovali prokuratúru, bezpečnostné zložky, súdy a politické strany. Sú schopní všetkého a spoja sa s hocikým, kto im pomôže udržať a upevniť moc. Hoci aj s fašistami, ktorých nechali vyrásť na reálnu politickú silu a dokonca ich legitimizovali súdnym rozhodnutím vďaka nekompetentnému podnetu prokuratúry.

Možno nám nehrozí vojna ako vtedy. Ale aj dnes vidíme dokonca v domácej politike, že demokratické sily sú ponorené v malicherných sporoch, nehľadia do budúcna a podceňujú hrozbu koalície Smeru a fašistov. My v koalícii PS/SPOLU si uvedomujeme hroziace nebezpečenstvo a vnímame túžbu občanov po zmene. Preto tlačíme na spájanie sa. Bolo by chybou pokračovať v sporoch a myslieť si, že sa dá niečo získať na úkor druhých. Vidíme, kto je skutočný protivník a aká je skutočná hrozba. Musíme spolupracovať  a sústrediť sa na to, čo my vojaci nazývame hlavné úsilie.

Bez spolupráce a porážky Smeru a jeho spojencov ani jeden z nás nedokáže nič pre svojich voličov. V politike som krátko, ale niečo mám už odžité a aj som videl kus sveta. Ako vojak a politik upozorňujem, že znova dobývať obsadené územie je náročné a vyžaduje obrovské obete. Slovensko je na križovatke. Nepremárnime šancu a konajme zodpovedne, kým nie je neskoro.

Porážka fašistov a ich spojencov trvala šesť rokov a vyžiadala si viac ako šesťdesiat miliónov obetí. V roku 1948 ľudia úprimne verili v zmenu k lepšiemu a trvalo to štyridsať jeden rokov a stálo obrovské obete, než sa zbavili zločinného režimu, ktorý nasledoval. Neexistuje niečo ako osvietená diktatúra, alebo umiernení fašisti. Je to zlo, ktoré keď sa dostane k moci, zmení pravidlá a použije teror, aby sa jeho nositelia udržali pri moci. Zámienka sa vždy nájde.

Zlo sa nedá zastaviť nič nerobením, alebo jeho podporovaním. Je na každom z nás ako sa zachováme. Či umožníme nástup fašisticko-korupčného režimu alebo budeme spolupracovať a porazíme ho.

Tento blog bol pôvodne zverejnený na webe SME.