Simona Petrík

Pani Jana je jedinou fyzickou osobou, ktorá si založila detskú skupinu. Prečo je to tak?

Autor: Simona Petrík
Publikované október 1, 2017


Podľa tzv. jasličkového zákona, ktorý už platí od 1. marca, sa fyzické osoby môžu v domácom prostredí starať o tri deti do 3 rokov a poberať za to peniaze od štátu – príspevok na starostlivosť o dieťa až do výšky 280 eur, ak sa zaregistrujú na VÚC.

Táto možnosť je tu pre každého, kto splní podmienky. Či už pre rodičov, čo s dieťaťom doma sú a chcú sa starať napríklad o deti kamarátky, alebo aj pre starých rodičov, ktorí majú viac vnúčat. Túto možnosť zatiaľ využila len jediná fyzická osoba – pani Jana z Turzovky. Prečo je to tak? Ministerstvo túto možnosť vôbec nepropaguje, len uvádza neúplné zapatrošené informácie na webovej stránke.

Výpomoc s deťmi budem nazývať „detská skupina“, ministerstvo ju totiž v úradníckom dialekte neprakticky pomenovalo „sociálna služba na podporu zosúlaďovania rodinného života a pracovného života poskytovaná  terénnou formou“.

Podľa údajov zverejnených v Centrálnom registri poskytovateľov sociálnych služieb sa na založenie detskej skupiny zatiaľ ako fyzická osoba podujala len jedna jediná pani – Anna z Turzovky. Ostatní 29 poskytovatelia sú buď mestá alebo súkromné sociálne zariadenia.

Momentálne si takto  pri vlastnom dieťati môžete privyrobiť až 560 eur mesačne, ak sa postaráte o ďalšie dve deti. Môže to byť až 840 eur, ak nemáte vlastné deti a  vezmete si do opatery deti tri.

Je ťažké zistiť, ako sa stať opatrovateľom

Presný návod a zoznam potrebných dokladov ministerstvo nikde neuvádza. Zákon o tejto službe hovorí v dvoch krátkych odstavcoch a povinnosti opatrovateľov nie sú jasné. Zavolala som teda na bratislavské VÚC, kde mi poskytli zoznam, ktorý je určený pre potreby registrácie jaslí (slávny jasličkový zákon), no špeciálny zoznam potrebných dokladov pre opatrovateľov v domácom prostredí nemajú. Musela som si ho vydedukovať zo zoznamu pre jasle. Zistila som, že je potrebné sa pripraviť na poriadne kolečko po úradoch a nachystať aj nemalé financie na poplatky.

Ako to robia v Českej republike

Naše ministerstvo síce zaviedlo detské skupiny pre deti do 3 rokov, no nikomu o tom nehovorí. Vydalo zákon, tlačovú správu, a zavesilo na svoju webovú stránku pár neúplných pokynov, a tým to skončilo.

Pýtala som sa preto cez interpeláciu ministra Richtera, či by nový a potenciálne zaujímavý spôsob starostlivosti o deti nechceli propagovať lepšie, napríklad pomocou samostatnej informačnej kampane cez reklamy, letáky alebo na webovej stránke. Neplánujú to, bohužiaľ. Osamotená pani Jana v zozname je dôkazom, že rodičov o tejto možnosti dostatočne neinformovali.

Mikroweb českého ministerstva na propagáciu detských skupín:

Zdroj: Web českého ministerstva práce a soc. vecí

Pre porovnanie, informácie nášho ministerstva:

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálnych vecí SR

Od januára sa môžete starať až o 4 deti

Ak si trúfate vstúpiť do neprebádaných byrokratických vôd, od januára si budete môcť privyrobiť ešte viac. V novele, ktorá práve prechádza legislatívnym procesom, sa dokonca zvyšuje počet detí, ktoré môže jeden rodič opatrovať z 3 na 4.

Je preto veľká škoda, že dobrá vec, ako sú detské skupiny, je takmer utajovaná informácia. Pritom môžu pomôcť rodičom malých detí dostať sa k finančne dostupnej alternatíve jaslí, a tiež pomôcť rodičom na materskej alebo rodičovskej s privyrobením si.

Dlhodobo tiež predkladám zákon, aby bolo zriaďovanie detských skupín umožnené najmä pre deti nad 3 roky, pretože v materských školách je nedostatok miest. Vládne strany ho v parlamente zatiaľ vždy odmietli.

Tento komentár bol pôvodne publikovaný na webe aktuality.sk.