Miroslav Beblavý

Stručné P.S. k milionárskej dani: premiérov test

Autor: Miroslav Beblavý
Publikované august 24, 2006


V predchádzajúcom blogu som sa pokúsil zdôvodniť, prečo návrh ministerstva financií zvýšiť dane bohatým rušením odpočítateľnej položky je ešte horší ako pôvodný Ficov návrh zaviesť lepšie situovaným novú sadzbu dane.

Keďže podobnú kritiku spustili aj mnohi iní komentátori diania, ministerstvo financií svoj návrh pozmenilo. Neodstránilo síce jeho systémové nedostatky, ale výrazne zmiernilo tempo, ktorým sa s rastúcim  príjmom bude odpočítateľné položka znižovať. Stále síce platí, že zvýšenie solidarity sa vyhýba najbohatším a dopadne viac na ľudí v strede, celé je to však natoľko jemné, že už to ťažko môže niekoho pobúriť. A tu práve nastáva zaujímavý test pre nového premiéra

Zarábať sa nebude

Odhad výnosov pôvodného premiérovho nápadu sa pohyboval okolo 2 mld.; prvý návrh MF SR sám tvrdil, že vynesie asi 1 mld. Sk; výnos zmiernenej verzie sa bude pohybovať v stovkách miliónov. Celkové príjmy verejných financií majú budúci roko predstavovať viac ako tiscínásobok – 595 miliárd a len na samotnej dani z príjmu fyzických osôb má štát vybrať viac ako 40 miliárd. Už bolo zdôvodnené, že aj vzhľadom na fiskálnu decentralizáciu štát na celej operácii veľa nezarobí.

Miera solidarity

O čom sa hovorí menej je, že nenastane ani zvýšenie miery solidarity – aspoň nie také, ktoré by zaznamenal aj najjemnejší seizmograf. Minister financií svoj návrh natoľko zmenšil, že má na mieru solidarity asi rovnaký vplyv ako nezvýšenie prídavkov na deti v septembri (o ktorom noviny nepíšu a ktoré nenastalo napriek tomu, že na neho boli odložené peniaze) či – v opačnom smere – nadštandardné zvýšenie sociálnych dávok pre chudobných, ktoré vláda naopak k septembru realizuje. Zo zásadnej požiadavky sa tak stal krok na úrovni zaokrúhľovacej fiskálnej chyby a z nástroja solidarity krok predstierajúci zmenu.

Zaujímavá bude preto reakcia predsedu vlády. Ak uvedený návrh podporí, poteší síce tých, pre ktorých je 19% posvätným číslom, názorne však predvedie, že realita jeho politiky je mu ukradnutá. Či je to dobrá alebo zlá správa závisí na uhle pohľadu…

Tento blog bol pôvodne zveerejnený na webe SME.