Miroslav Beblavý

Za stiahnutie pesničky by nemalo hroziť väzenie

Autor: Miroslav Beblavý
Publikované máj 5, 2014


Predstavte si, že v rádiu započujete novú skladbu známeho hudobníka, a tá sa vám na prvé počutie zapáči. Rozhodnete sa preto vyhľadať ju na internete, stiahnuť ju a nastaviť si na mobilnom telefóne novú vyzváňaciu melódiu. Myslím si, že podobné situácie nie sú na Slovensku ničím neobvyklým a hudbu alebo filmy si sťahujú mladšie, ale aj staršie generácie. Vo väčšine prípadov sa však tým zasahuje do autorských práv iných osôb.

V apríli tohto roku rozhodoval Súdny dvor Európskej únie prípad, ktorý sa autorského práva dotkol zásadným spôsobom – podľa niektorých odborníkov až do takej miery, že sa ním rozšíril okruh situácii, kedy je možné skončiť vo väzení. Okrem iného aj vtedy, keď niekto na internet nelegálne „zavesil“ pesničku, film či knihu a človek si ju stiahnete. Tento výklad hovorí, že trestného činu porušovania autorského práva sa dopustila nielen osoba, ktorá daný súbor na internet dostala, ale aj osoba, ktorá si ho následne stiahla.

Väzenie nie je riešením

Určite netvrdím, že sťahovanie hudby či filmov cez internet je správne. Považujem však za nesprávne, aby za to človeku hrozilo väzenie. Obzvlášť v časoch, keď jeden človek za mrežami stojí nás ako daňovníkov viac než 14 tisíc eur ročne.

Rovnako si myslím, že tak, ako nehrozíme ľuďom väzením vtedy, keď si na blšáku kúpia napodobeninu značkovej kabelky, nemali by sme na sťahovanie používať Trestný zákon ani pri sťahovaní cez internet. Obdobne tomu je aj v iných prípadoch – neposielame za mreže napríklad deti za to, keď im v pohostinstve v rozpore so zákonom nalejú alkohol.

V oboch prípadoch trestáme či už falšovateľov kabeliek, alebo nepoctivých barmanov, nie však konzumentov takejto nelegálnej distribúcie.

Kto je skutočným páchateľom činu

Zároveň je potrebné si uvedomiť, že človek si dnes nemôže byť istý ani tým, keď mu určitá služba na internete hovorí: „Toto je legálne“. Mohlo by sa preto stať, že v konečnom dôsledku by bol páchateľom trestného činu niekto, kto by si pri sťahovaní trestnosť svojho konania ani neuvedomoval.

Aby sme trestaniu v situáciách, ako stiahnutie pesničky, filmu alebo knihy cez internet s istotou predišli, navrhli sme spolu s kolegami zo strany SIEŤ v parlamente jednoduchú zmenu trestného zákona.

Trestného činu porušovania autorského práva by sa človek s určitosťou nemal dopustiť vtedy, keď stiahnutý súbor nebude ďalej šíriť (osobná potreba) a z jeho stiahnutia nebude mať finančný prospech (účel, ktorý nie je priamo alebo nepriamo obchodný).

Tejto zmeny sa určite nemusia báť ani dotknutí hudobníci, spisovatelia či umelci, ktorí sú pri takomto sťahovaní určite poškodení. Stále totiž budú mať možnosť žiadať od určitej osoby náhradu škody (zadosťučinenie cez prostriedky súkromného práva); jedinou zmenou bude to, že tejto osobe už nebude hroziť trest pobytu za mrežami (zadosťučinenie cez prostriedky verejného práva).

Sme presvedčení, že aj tento návrh predstavuje malý, ale užitočný spôsob, ako sa dá prispieť k lepšiemu životu ľudí – a to bez toho, aby to stálo čo i len jedno euro.

Tento blog bol pôvodne zverejnený na webe SME.