Pavel Nechala

Ako nedodržať sľuby, skritizovať kritikov a skúsiť to znova

Autor: Pavel Nechala
Publikované október 10, 2014


Volebné programy majú svoj zmysel iba, ak sa plnia a na ich plnenie sa dohliada. Ak súčasný starosta zabudne na svoju povinnosť predložiť občanom odpočet svojho programu, potrebné je mu to pripomenúť a upozorniť, čo sľúbil pred 4 rokmi.

K napísaniu tohto blogu ma motivoval blog súčasného starostu Petržalky a môjho protikandidáta Vladimíra Bajana. S tým, čo napísal, plne súhlasím. Ak bude rozhodovanie voličov postavené na straníckom krytí, finančne nákladnej kampani alebo agresívnych útokoch bez ponúknutia alternatívy, nezostane priestor na dôležité otázky, ako napr. obsadzovanie funkcií v mestských podnikoch, funkčnosť etickej infraštruktúry alebo kvalita vzdelávania na základných školách. Samotný program a jeho kvalita však nie je tiež všetko, mal by sa spájať s osobou, ktorá garantuje jeho presadenie a úspešné zavedenie do praxe.

Vladimír Bajan:

„Volebný program považujem za plán práce pre víťaza volieb. Pre toho, kto získal najväčšiu dôveru u ľudí a kto ich presvedčil, že voliť sa oplatí. Preto je volebný program aj určitou zmluvou s obyvateľmi. Ak mi dáte dôveru, toto budem robiť. Má preto obrovský význam, politikov robí čitateľnými a samosprávu posúva ďalej.“

Nevýhodou súčasného starostu je, že môžeme jeho sľuby kontrolovať a porovnávať.  Už na začiatku narazíme na problém, nakoľko jeho volebný program z roku 2010 zmizol z internetu. Starosta V. Bajan v rozpore so svojim blogom nespravil odpočet volebných sľubov z roku 2010. Dovolím si preto pripomenúť jeho sľuby a doplniť aktuálnymi fotografiami daného miesta.

Vladimír Bajan: Volebný program  roky 2010 – 2014 

Vráťme sa k týmto hodnotám a pokračujme v tom, čo sme spolu dosiahli…

1. Z vnútroblokových priestorov medzi panelákmi vytvoríme oddychové zóny s lavičkami, hracími prvkami, drobnou architektúrou a odpadkovými košmi

2. Zásadným spôsobom zrekonštruujeme terasy pri bytových domoch a dotvoríme ich na prechádzkové zóny 

3.  Začneme s reálnym budovaním športovísk nadmestského charakteru na juhu Petržalky 

4. Z Chorvátskeho ramena urobíme pulzujúcu tepnu, kde sa budeme stretávať, kde budeme behať, bicyklovať sa či len tak relaxovať 

5. Nedostatok parkovacích miest budeme riešiť kombináciou rezidentského systému, podlažných garáží a nových moderných riešení aj v spolupráci so spoločenstvami vlastníkov bytov 

6. Pečniansky les zachováme ako lesopark

7. Tyršovo nábrežie dotvoríme ako skvelé miesto na stretávanie sa rodín i priateľov

9. Popri starostlivosti o seniorov zabezpečíme aj nové miesta v škôlkach pre najmenších Petržalčanov

V Petržalke je v súčasnosti 19 materských škôl, v ktorých prevádzkujú 105 tried. Do škôlok v bratislavskej Petržalke nastúpilo v septembri 2014 689 novoprijatých detí. Nebolo prijatých približne 400 detí. Podľa samosprávy rozšírili v rokoch 2011 až 2014 kapacity materských škôl o 280 miest. Problém zostáva na riešenie pre nového starostu.

10. Vrátime do Petržalky skutočný poriadok – na chodníkoch, tráve či v kontajnerových stojiskách

Čo si myslí o plnení volebného programu samotný V. Bajan:

Preto je volebný program aj určitou zmluvou s obyvateľmi. Ak mi dáte dôveru, toto budem robiť.

Má preto obrovský význam, politikov robí čitateľnými a samosprávu posúva ďalej. Samozrejme, ak sa plní a ľudia z toho cítia osoh. Dá sa však aj obísť a nahradiť.

Ako jediný kandidát na starostu Petržalky ponúkam podrobne rozpracovaný volebný program Petržalka 2014, dostupný  na webovej stránke www.petrzalka2014.sk. Kandidatúru som ohlásil už v júni 2014 v týždenníku .týždeň a predstavujem svoj program obyvateľom Petržalky. Rovnako som pripravený robiť nielen záverečný, ale aj priebežné odpočet jeho plnenia.

Dôležité je, aby rozhodovanie voličov bolo na základe dostatku informácií. Môžete prispieť k tomu aj tak, že umiestnite tento blog na Vašu facebookovú stránku alebo pošlete priateľom v Petržalke.

Tento blog bol pôvodne zverejnený na webe SME.