Simona Petrík

Útvar hodnoty za peniaze kazí Richterovi pokojné leto. A to je dobre

Autor: Simona Petrík
Publikované august 13, 2017


Rodinná politika na Slovensku pod Richterom úplne zaspala dobu. Stačí sa pozrieť do Českej republiky.

Ekonomickí analytici Útvaru hodnoty za peniaze navrhliaby sa ušetrilo na výdavkoch štátu na sociálnu oblasť. Podobnými opatreniami by chceli analytici ušetriť 160 miliónov eur a riešiť nimi iné problémy v štáte.

Tu by sme všetci očakávali, že do diskusie o návrhoch sa zapojí Ministerstvo práce a povie, čo si o nápadoch myslí. Napríklad niečo také, že väčšia adresnosť dávok je fajn, ale peniaze musia zostať rodinám. Reakcia však bola iná, richterovská. Minister sa urazil a čudoval sa, čo sa mi nejakí analytici miešajú do rezortu. „S tým absolútne nesúhlasíme, nebolo to s nami konzultované,“ reagoval a zhodil nápady ÚHP zo stola skôr, ako na nich zaschol atrament. Z jeho strany nezaznel ani jeden argument, prečo nápady ÚHP nie sú dobré, len ich verejne odmietol

Analytici ministerstva financií  otvorili publikovaním analýzy problém, ktorý presahuje jednotlivé opatrenia v nej. (Ne)zamýšľaným dôsledkom je odhalenie dlhodobého stavu na Ministerstve práce. Richter sa tvári, že rodinná politika je dobre nastavená. Tu a tam niečo dotiahneme a môžeme byť spokojní. Nič nie je ďalej od pravdy.

Systém dávok nefunguje

Pri výkone svojho poslaneckého mandátu sa každú chvíľu stretávam s príbehmi rodičov, ktoré ukazujú, ako zúfalo nefunkčný je u nás systém dávok pre rodiny s malými deťmi. Jeden bežný situačný príklad za všetky: Osamelá matka, ktorá nemá lukratívnu prácu, nezoženie v Bratislave pre trojročné dieťa škôlku. Zostane s dieťaťom doma úplne bez príjmu, len s prídavkom na dieťa vo výške 23,52 eura. Ak nemá rodičov, čo ju ubytujú, môže sa ísť prihlásiť o životné minimum.

Pridať 10 eur je u nás revolúcia

Útvar hodnoty za peniaze neprichádza a ani nemá prichádzať so systémovými politickými víziami. Ponúkajú nápady, ako lepšie využiť v existujúcom systéme peniaze, komu niečo pridať a niečo ubrať, aby z toho verejnosť mala čo najväčší prospech. Napriek prirodzeným limitom ich práce dokázali navrhnúť to najrevolučnejšie, čo v posledných rokoch od vlády k rodinnej politike zaznelo.

Systémové zmeny

Rodinná politika na Slovensku pod Richterom úplne zaspala dobu. V parlamente bol najzásadnejším zákonom tejto vlády ten, ktorý zmenil jedno číslo v zákone o rodičovskom príspevku, aby ho po troch rokoch zdvihol o cenu dvoch obedových menučiek. Snažila som sa do tejto debaty priniesť aspoň drobnú, rozpočtovo neutrálnu zmenu – navrhla som flexibilný rodičovský príspevok, ktorý dnes odporúča aj ÚHP, no neúspešne.

Inšpirácia u susedov

Stačí sa pozrieť do Českej republiky. Pred pár rokmi rozbehli vládny projekt, ktorým diverzifikovali ponuku predškolských zariadení – zaviedli detské skupiny pre deti od 1-6 rokov, ktoré majú 100% financované z eurofondov. A aby to nebolo málo, rodič si môže odpísať z daní všetky financie, ktoré vynaložil na tieto zariadenia. Ďalej majú dávno zavedenú zdieľanú OČR či flexibilný rodičovský príspevok. Všetko sú to opatrenia, ktoré smerujú k tomu, aby rodina v každej životnej situácii dokázala plánovať svoju finančnú situáciu a nájsť lacnú a dostupnú starostlivosť o deti.

V čom je rozdiel

Ako sa im podarilo dostať sa v rodinnej politike tak ďaleko pred nás? Prišla som na jedinú odpoveď – skutočná politická vôľa a schopnosti ministerky pomôcť mladým rodinám zladiť prácu a starostlivosť o dieťa. A čo zatiaľ robil minister Richter? Ničil jasle cez nepodarený jasličkový zákon, ktorý teraz komplikovane opravuje. A na Nový rok ide zas rodinám zalepiť oči novinovými titulkami – chystá skutočne závratné zvýšenie rodinných prídavkov. Od januára 2018 sa môžu rodičia tešiť na 16 centov (centov!) k prídavku na dieťa a rodičovský príspevok vyšší o 1,50 eura.

Na čele ministerstva je dnes človek, čo nechce pripustiť ani len verejnú diskusiu s odborníkmi vlastnej vlády o tom, čo by sa v systéme malo zmeniť. Nepomôže nám ani armáda analytikov, ak budú na kreslách ministrov sedieť ľudia bez dlhodobej vízie a ochoty aspoň diskutovať.

Komentár bol pôvodne publikovaný na webe aktuality.sk