Miroslav Beblavý

Ako Smer udržiava v kľude 144-tisícovú armádu pracujúcej chudoby

Autor: Miroslav Beblavý
Publikované október 3, 2017


Smer dal ďalší zo série sľubov na zrovnoprávnenie miezd verejných zamestnancov so súkromným sektorom. Tentokrát zvýšenie platov odsunuli na rok 2019. Tieto prázdne reči vláda tri roky dávkuje ožobračovaným ľuďom ako tabletky na spanie. Najslabšie ohodnotení zamestnanci v tomto štáte tak prichádzajú o desiatky až stovky eur mesačne.

Spísal som preto pre vás chronológiu nesplnených sľubov, ktorými sa nám snaží Smer zalepiť oči. Po rokoch klamstiev už nie je dôvod im znovu uveriť. Peniaze na zvýšenie platov pritom v rozpočte sú, pred pár dňami ministerstvo financií oznámilo, že štát tento rok vyberie nečakane o 147 miliónov eur viac na daniach. My, siedmi poslanci SPOLU, sme preto predložili do parlamentu vlastný návrh platových tabuliek a napadli sme súčasný stav na Ústavnom súde.

Vláda plánuje v nasledujúcich mesiacoch zvyšovať minimálnu mzdu, no opäť len v súkromnom sektore. Na obrovskú armádu vlastných zamestnancov vo verejnom sektore v počte 144 000 ľudí roky kašle. Tabuľkové platy zamestnancov týchto zamestnancov dnes začínajú hlboko pod minimálnou mzdou – na sume 295 eur, do minimálky im mzdu dopláca samospráva, čiže v čistom nájdu na výplatnej páske asi 320 eur. Za tabuľkovú mzdu pod minimálkou pracujú napríklad školníci, kuchári v školských jedálňach, údržbári alebo opatrovatelia v domovoch sociálnych služieb. Ako je to možné? Nevzťahuje sa na nich Zákonník práce…

Celý blog si môžete prečítať tu.