Miroslav Beblavý

Ako ochrániť eurozónu pred budúcou krízou

Autor: Miroslav Beblavý
Publikované október 12, 2017


9 rokov po začatí finančnej krízy a 6 rokov po páde slovenskej vlády vieme, že ani EÚ, ani eurozóna sa nerozpadli. Naopak, vytvoril sa najprv dočasný a potom trvalý mechanizmus na riešenie obdobných situácií v budúcnosti. Nenaplnili sa predpovede skeptikov o tom, že euroval situácii nepomôže, prípadne, že sa eurozóna rozpadne. Z tohto hľadiska možno rozhodnutie povaliť vládu na téme eurovalu považovať dnes za ešte nezodpovednejšie a nepremyslenejšie, než sa to zdalo vtedy.

Viaceré dôležité otázky však zostávajú len čiastočne zodpovedané a kým sa s nimi únia nevysporiada, môžeme sa dočkať opakovania kríz.

Počas krízy a po nej sa výrazne sprísnili mechanizmy na prevenciu budúcich kríz. Zásadne sa zvýšil tlak na rozumnejšie hospodárenie štátu aj lepšie riadenie ekonomiky (príčinou kríz v Írsku a Španielsku boli realitné bubliny, nie hospodárenie štátu). V praxi sme svedkami toho, že deficit verejných financií sa v priemere znižuje, no kým je veľkým krajinám (Francúzsko, čiastočne Španielsko) umožnené ich nedodržiavať, sú účinky obmedzené. Preto treba oceniť ťah nového francúzskeho prezidenta Macrona na zrýchlenú konsolidáciu verejných financií…

Celý blog si môžete prečítať tu.