Oto Žarnay

Krídelko alebo stehienko, pán europoslanec Číž?

Autor: Oto Žarnay
Publikované jún 19, 2019


Človek sa stáva aj svedkom udalostí, ktoré v ňom zanechávajú nepríjemné pocity a zážitky. Ich aktérmi však nie sú iba bežní ľudia, ale aj europoslanci, ktorí by za normálnych okolností mali byť pre ostatných morálnym vzorom.

Včera (utorok 18.6.2019) som sa stal svedkom nechutného a zároveň desivého incidentu v parlamentnej jedálni. Na objasnenie treba vopred povedať, že táto prevádzka neslúži len poslancom, ale aj zamestnancom NR SR, novinárom, ako aj bežným návštevníkom priestorov parlamentu. A pre tých, ktorí sa už chystajú namietať, že tam sú ceny ako za socializmu, vopred oznamujem, že nie sú. Najlacnejšie denné menu stojí 5,29 eura.

Obedový škandál v parlamentnej jedálni: europoslanec zostal hladný

No ale čo sa vlastne stalo. Pred 14:00 sa do radu postavila skupinka poslancov SMER-u, medzi nimi aj novozvolený europoslanec Miroslav Číž. Všimol si, že z ponúkaných jedál už nemajú to, ktoré by si rád vybral. Proste ho vypredali. Začal sa rozčuľovať a kričať, že také niečo za 30 rokov nezažil. Predtým vraj v parlamentnej jedálni mali vždy všetko, čo bolo uvedené v ponuke. Najviac si to odniesla nevinná kuchárka. Rozzúrený poslanec sa nedal upokojiť jej vysvetlením, že dnes bolo v jedálni veľa hostí, a preto sa jeden z chodov jedla (kuracie stehno) už minul. Kričal od zlosti, že je to nehoráznosť a prehováral vystrašenej kuchárke do svedomia, či sa nehanbí. Bolo mi jej ľúto. Ostatní poslanci SMER-u sa len mlčky prizerali vyčíňaniu straníckeho kolegu. Potom si vyžiadal vedúceho prevádzky. Vzápätí aj na neho spustil lavínu agresívnych slov a dožadoval sa jeho ospravedlnenia za to, že už nemajú v ponuke jedlo, ktoré si chcel vybrať.

Nehovorím, že nemal vo všetkom pravdu. Áno, aj podľa mňa by o 14:00 mali mať ešte dostatočný výber jedál pre všetkých, zvlášť pre tých, ktorí sa z objektívnych príčin nemohli prísť skôr najesť. Ale ten spôsob, akým prezentoval svoje názory a pohoršenie, mi bol cudzí a musím povedať, že som sa v tej chvíli hanbil za to, že aj ja som jedným z poslancov parlamentu.

Moja chyba a ospravedlnenie

No čo ma najviac šokovalo, boli slová dotknutého poslanca, ktorý sa začal vyhrážať vedúcemu prevádzky, že on sa už postará o to, aby ho odtiaľ vyhodili. Možno mal na mysli aj tie nevinné kuchárky, ktovie… Vtedy som si uvedomil, že tento človek hrdo sa hlásiaci k hodnotám sociálnej demokracie, je v skutočnosti od nich na míle vzdialený a správa sa rovnako ako komunistickí funkcionári v čase totalitného režimu, ktorí z pozície moci kádrovali a prenasledovali (často za malichernosti) nepohodlných ľudí, alebo tých, čo sa im nechtiac priplietli do cesty. A takýto europoslanec má reprezentovať Slovensko v zahraničí? Človek, ktorý sa vyhráža druhým svojimi známosťami a vyhodením z práce? Na takéto chrapúnske správanie nie je ospravedlnenie, ani pocit hladu v prázdnom žalúdku.

Takto sa, pán kolega Číž, poslanci NR SR k ľuďom nesprávajú, aj keby naozaj pochybili. Všetko sa dá riešiť aj kultivovane a hoci aj s dôrazom dožadovať sa svojich práv. Verím, že sa vám, pán europoslanec, bude dnes dobre spať, lebo ste znovu niekomu dali pocítiť svoju moc a zastrašovaním ho ponížili.

Za vaše správanie sa všetkým zainteresovaným ospravedlňujem. A aj za to, že som sa v tej chvíli neozval, nenašiel som v sebe dostatok odvahy, aj keď som vedel, že sa na nich vyvršujete neprávom. Na rozdiel od vás si však svoju chybu priznávam. Možno sa vo mne aj po rokoch prejavila učiteľská nátura, radšej sa nemiešať do vecí a nemať tak zbytočné problémy. No nedalo mi to spať a rád by som svoju chybu odčinil. Mám zopár nápadov, ale chcem sa obrátiť aj na čitateľov – poraďte mi, prosím, čo by som mal podľa vás urobiť.

Tento blog bol pôvodne zverejnený na webe sme.sk.