Jozef Mihál

Maximálny stožiar či minimálne dôchodky?

Autor: Jozef Mihál
Publikované august 27, 2019


Zapamätáme si predsedu SNS ako štátnika? Ako politika, ktorý vzorne riadil štát, prispel k vyrovnanému rozpočtu, bojoval s korupciou a byrokraciou a znižoval dane?

Alebo ako falošného kapitána s podvodne získaným vysokoškolským titulom, ťarbavého rečníka, ktorý postavil najväčší stožiar v Európe?

Najnovší predsedov počin, ktorým sa zúfalo snaží zastaviť pokles preferencií, svojich i svojej strany, je zvýšenie minimálnych dôchodkov. Niežeby sme dôchodcom nedopriali. No ako sa hovorí, môžeme sa zakrývať len takou perinou, na akú máme. Hospodárenie Sociálnej poisťovne visí na vlásku, rýchlo sa zvyšuje deficit hospodárenia štátu, na dvere búcha prichádzajúci ekonomický pokles a všetci kompetentní vedia, že Slovensko o pár rokov spadne do demografickej krízy.

Čo by sme urobili my? Naprávali by sme súčasné nedostatky. Napríklad súčasná filozofia minimálnych dôchodkov nerozlišuje medzi tým, či občan skutočne platil odvody, alebo či bol poistencom štátu a sám neplatil nič. Pričom sa zohľadňuje, že v minulosti boli poistencami štátu aj nezamestnaní (ten hoax predsa je v niečom pravdivý…). Na minimálny dôchodok nemá nárok ten, kto síce zaplatil pomerne vysoké odvody, ale platil ich menej ako 30 rokov. A nespravodlivo je vyriešený minimálny dôchodok ľudí, ktorí sú v druhom pilieri.

Sme zástancami toho, že zmeny v dôchodkoch treba robiť premyslene. Po dlhej a poctivej diskusii. Nie cez „frišké“ poslanecké návrhy, a určite nie štýlom politického kupčenia: „Ty podporíš môj populistický návrh a ja podporím tvoj populistický návrh.“

Inak občania stratia posledné zvyšky dôvery v náš dôchodkový systém. Mnohí totiž už stratili dôveru v náš systém ako taký.

Pre dobrý a funkčný dôchodkový systém nestačí vykopať jamu, zapichnúť do nej veľkú vyleštenú rúru a zaliať betónom…

Tento komentár bol pôvodne zverejnený na webe HNonline.sk.