Jozef Mihál

Je PS a Spolu pravica či ľavica?

Autor: Jozef Mihál
Publikované september 24, 2019


Na túto otázku som doteraz musel odpovedať: Počkajte do septembra, zverejníme program a uvidíte. Koalícia PS/Spolu program zverejnila a ja naše postoje predstavím na večne živej téme daní a odvodov. V prvom rade, v žiadnom prípade nechceme zvyšovať celkové daňovo-odvodové zaťaženie ľudí či firiem. Chceme však meniť nastavenie jednotlivých daní, meniť daňový mix. Menej bude zaťažená práca a podnikanie, viac poškodzovanie životného prostredia či zdravia.

Úprimne, bol by zlý nápad zvyšovať dane v situácii, keď štát nevie vyberať tie existujúce. Nestačím sa diviť, ak pri stámiliónových investíciách do informačných systémov Finančnej správy stále dochádza k obrovským daňovým únikom pri výbere DPH. Zdravý rozum, ktorý je zadarmo, predsa stačí na to, aby štát nedával miliónové vratky DPH podozrivej firme, ktorá vznikla predvčerom, a jej majiteľmi sú evidentne biele kone kdesi z Tuniska. A kalkulačka za päť korún stačí na to, aby ste rozoznali úniky na cle na podhodnotenom tovare dovezenom z Ázie. Alebo sa mýlim?

Pozrime sa na nové dane. Naša koalícia presadzuje zavedenie novej digitálnej dane v súlade s trendom v EÚ. Nie je v poriadku, ak internetové giganty zarábajú na Slovensku, ale dane tu neplatia. Hovoríme ďalej o dani z ťažby dreva, o dani z bilbordov, hazardu a z nezdravých nápojov. Hovoríme aj o novom daňovom mixe, na základe ktorého sa majú financovať samosprávy.

A ako to myslíme s menším zaťažením práce a podnikania?

Plán koalície PS/Spolu je znížiť zaťaženie práce kombináciou nižšej dane z príjmu a nižších zdravotných odvodov, s väčším dôrazom v znevýhodnených regiónoch, kde ich pozitívne pocítia aj zamestnávatelia.

Nižšie dane dosiahneme prostredníctvom vyššieho nezdaniteľného minima. Nižšie zdravotné odvody zamestnancov a zamestnávateľov recuscitáciou odvodovej odpočítateľnej položky. Znížime aj minimálne odvody živnostníkov s najnižšími príjmami. Firmy, najmä v okresoch s najvyššou nezamestnanosťou, sa môžu tešiť na takzvanú estónsku daň. Teda nulovú daň, ak budú zisk investovať.

Mimochodom, opatrenia na zníženie zaťaženia práce nadviažeme automaticky na rast minimálnej mzdy, aby nedochádzalo k zvyšovaniu príjmov štátu na úkor zamestnancov.

Výsledná miera zníženia bude závisieť od ekonomických podmienok a miery zvýšenia úspešnosti výberu daní. O čo viac sa zlepší výber daní, o to viac sa s týmto úspechom podelíme a znížime daňovo-odvodové zaťaženie.

Tento komentár bol pôvodne zverejnený na webe HNonline.