Miroslav Beblavý

Správa týždňa: Slovensko neinvestuje, zaostáva za Českom

Autor: Miroslav Beblavý
Publikované október 6, 2019


Slabnúce investície ohrozujú budúcnosť Slovenska. Za desať rokov sme sa zhoršili aj oproti našim susedom.

Každý týždeň chcem upozorniť na jednu správu, ktorá je dôležitá pre Slovensko, ale v uplynulých dňoch mohla zaniknúť.

Ľubomír Koršňák z Unicredit banky upozornil, že v minulom roku dosiahli súkromné investície na Slovensku 18,4% HDP, kým v Česku to bolo 21,4% HDP. Pred desiatimi rokmi, na vrchole predchádzajúceho ekonomického cyklu, sme preinvestovali 25% HDP. V tom čase sme boli na rovnakej úrovni ako Česi.

Za desať rokov vak došlo k zmene. „Zatiaľ čo Slovensko sa zosunulo smerom k priemeru eurozóny, česká ekonomika patrí stále medzi najviac investujúce ekonomiky EÚ s mierou investícií presahujúcou 20% HDP.“ Slovensko podľa Koršňáka dokonca zaostáva v investičnej aktivite aj za Maďarskom, čo sa historicky nestávalo.

Chýbajúce investície brzdia ekonomiku aj rast miezd

Analytik varuje, že ekonomika sa tak ukotvuje v modeli „montážnej dielne.” Postupne v dôsledku dynamického rastu mzdových nákladov stráca Slovensko časť svojej konkurenčnej schopnosti. “Podiel investícií do duševného vlastníctva patrí na Slovensku spolu s Rumunskom k najnižším spomedzi všetkých krajín EÚ (a to či už vo vyjadrení k HDP alebo ako podiel na celkových fixných investíciách),“ dodáva analytik.

Slovensku sa môže ľahko stať, že pre príchod nových montážnych dielni budeme pridrahí, ale naša ekonomika sa nestihne transformovať. Potrebovali by sme pritom podporiť najmä menšie a stredné podniky a firmy s vyššou pridanou hodnotou.

To, že táto správa neotvárala televízne správy, považujem za zásadný problém. Naša ekonomika dlhodobo spomaľuje, pretože Slovensko neinvestuje do vlastnej budúcnosti. Politici sa prizerajú, novinári a ekonómovia nebijú na poplach. Popri chabých súkromných investíciách štát napriek eurofondom dlhodobo investične zanedbáva vzdelávanie a vedu. Ani budovanie infraštruktúry nešlo doterajším vládam tak, ako by malo.

article_photo

Chceme podnikateľov motivovať k investíciám

V programe PS/SPOLU máme priamu podporu súkromných investícií cez estónsku daň – podnikatelia, ktorí svoj zisk investujú späť do firmy, z neho nebudú platiť dane. Tento systém chceme vyskúšať v zaostávajúcich regiónoch a postupne rozšíriť na celú krajinu.

Najsilnejšou podporou pre súkromné investície by však bolo prostredie právnej istoty, vzdelaných ľudí a inovatívnych podnikov. Viac si o našich plánoch môžete prečítať v programe PS/SPOLU Bod zlomu.

Tento blog bol pôvodne zverejnený na webe SME.