Miroslav Beblavý

Správa týždňa: Ženy už robia zadarmo a škodí to aj mužom

Autor: Miroslav Beblavý
Publikované november 3, 2019


Inštitút pre výskum práce a rodiny upozornil, že platový rozdiel medzi mužmi a ženami je na Slovensku 18%. Už niekoľko rokov sa vôbec nezlepšuje. Znamená to, že od konca októbra robia ženy v podstate zadarmo. 

Slovensko je horšie ako priemer EÚ, a to napriek tomu, že u nás ženy získavajú viac vzdelania ako muži: až 56% vysokoškolsky vzdelaných ľudí sú ženy.

Aj ženy na rovnakej pracovnej pozícii zarábajú na Slovensku podľa spoločnosti Trexima o 8,6% menej ako muži. Napriek tomu, že majú rovnakú kvalifikáciu a náplň práce.

Je to veľmi nefér. Kedysi používali zamestnávatelia výhovoru o tom, kto je “živiteľom rodiny”. Dnes však pracujú vo väčšine rodín obaja. A ak je niekto samoživiteľ, tak sú to práve ženy.

Škodí to Slovensku

Koho nezaujíma férovosť, ale financie, môže si pozrieť výskumy citované Inštitútom finančnej politiky. Podľa nich zníženie príjmovej medzery medzi pohlaviami ide ruka v ruke s rastom ekonomiky, „pomáha pri tvorbe kvalitných pracovných miest, zvyšuje produktivitu a konkurencieschopnosť na úrovni firiem.“ Dnešný stav tak škodí nielen ženám, ale aj mužom.

Na riešenie mzdovej nerovnosti nie je jednoduchý recept – inak by to už väčšina vyspelých krajín vyriešila. Dôležité je celkové posilňovanie rovnosti medzi mužmi a ženami, ktoré je pre PS/SPOLU prioritou.

article_photo

Povinné zverejňovanie rozdielov

V našom programe BOD ZLOMU máme konkrétny návrh zameraný priamo na mzdy: veľké firmy nad 50 zamestnancov, ale aj verejné inštitúcie a štátne podniky budú povinne zverejňovať platové rozdiely medzi mužmi a ženami na rovnakej pozícii či v rovnakom pracovnom zaradení.

Chceme tak na ne tlačiť, aby odstraňovali nerovnakú mzdu za rovnakú prácu. Tieto informácie dnes nemajú k dispozícii ani samotní zamestnanci či odborári a nemôžu sa tak brániť proti diskriminácii.

Tento blog bol pôvodne zverejnený na webe SME.sk.