Jozef Mihál

Ukončime chaos v odvodoch!

Autor: Jozef Mihál
Publikované február 11, 2020


Vláda Petra Pellegriniho za sebou zanecháva nielen diery v štátnom rozpočte, ale aj chaos v odvodovom i daňovom systéme. Verím, že v novej vláde bude zhoda v tom, že sa začne veľké upratovanie.

Zjednodušenie systému a zrušenie výnimiek

Prestaňme chodiť okolo horúcej kaše a namiesto temer desiatich fondov zaveďme jeden sociálny odvod a jeden zdravotný odvod. Zdravotný odvod má charakter dane, a preto treba súčasne zaviesť jednotnú odpočítateľnú položku, o ktorú sa zníži nielen základ dane, ale aj základ pre zdravotný odvod. Privítajú to zamestnanci a živnostníci s nižším hrubým príjmom, im predovšetkým sa tak zníži celkové daňovo-odvodové zaťaženie a zvýši sa ich čistý príjem.

Dnes sa vo výnimkách v odvodoch nevyznajú ani na úradoch. Sú ich desiatky. Často zbytočne. Tu znova platí: upratať!

Na čo sú dobré fondy v Sociálnej poisťovni, ak sa každoročne vybraté poistné z fondov prerozdelí podľa toho, ktorý fond je prebytkový a ktorý deficitný? Znova chaos. Pekne bude stačiť jeden jediný sociálny fond a bude to zrozumiteľnejšie.

Zníženie daní a odvodov? Som za! Najmä odvody sú na Slovensku vysoké a sú bariérou legálneho zamestnávania najmä v chudobnejších regiónoch. Ak sa nám podarí zalepiť úniky najmä na DPH, sadzby odvodov môžeme znížiť.

Od roku 2005 sa hovorilo o jednotnom ročnom zúčtovaní dane a odvodov – UNITAS. Smer je na ministerstve financií 12 rokov, ale neurobili pre to nič. Ambíciou novej vlády musí byť po štyroch rokoch zaviesť elegantné a jednotné zúčtovanie dane a odvodov, ktoré, samozrejme, za občana či podnikateľa urobí štátna správa.

A čo dôchodky?

Najmä po zásahoch Andreja Danka hrozí, že v ďalších rokoch sa dôchodkový systém na Slovensku zrúti. Čo najrýchlejšie sa preto musí vrátiť princíp, podľa ktorého nárok na minimálny dôchodok je len pri odpracovaných rokoch s rozumne nastavenou výškou odvodov, a nie pri odvodoch jedno euro.

Zastropovanie dôchodkového veku značne obmedzilo možnosti variability čerpania dôchodkov a ich zvyšovania. Treba si uvedomiť, že výška dôchodkov je v prvom rade obrazom výkonnosti ekonomiky Slovenska, a nie zbožným želaním populistických politikov. Čím vyšší rast ekonomiky, tým lepšie platy, tým lepšie dôchodky. Podpora pracovitosti, podnikania, ekonomickej aktivity, talentu, šikovnosti, kvalitné školstvo a vzdelávanie, to je cesta, ako dobre žiť na Slovensku.

Tento komentár bol pôvodne zverejnený na webe HNonline.