Oskar Dvořák

Nový poplatok v ordináciách (zatiaľ) nezabodoval

Autor: Oskar Dvořák
Publikované január 7, 2019


Príchodom roku 2019 chcel SMER v ordináciách zaviesť nový poplatok. Márne, lekári oň (zatiaľ) nemajú záujem. Našťastie. Ide totiž o byrokratický nezmysel a okrem toho, deravý zákon umožňoval vyberať poplatky už aj predtým.

Od nového roka dostali lekári možnosť vyberať poplatok vo výške 30 eur za to, že vás vyšetria v takzvaných doplnkových ordinačných hodinách na presne objednaný čas. A to minister Drucker pôvodne navrhoval 50-eurové poplatky. Nejde pritom o „poplatok“, ale o „úhradu“ za zdravotnú starostlivosť, ktorú vám lekár poskytne mimo bežných ordinačných hodín. To znamená, že aj keď si poctivo platíte zdravotné poistenie, v tom momente ako vojdete do ambulancie lekára v doplnkových hodinách, tak vám vaše zdravotné poistenie prestane platiť a lekár od vás vypýta úhradu za vyšetrenie, ktoré nebude mať preplatené od poisťovne.

Už len to, že poistencom štát takto na určitú dobu zneplatní zdravotné poistenie, je absurdné. Ale to, že vláda vytvára ďalší priestor na špekuláciu, je ešte horšie. Keďže bude môcť lekár od vás vypýtať maximálne 30 eur, tak prirodzene je motivovaný na poskytovanie iba takých výkonov, ktoré nie sú drahšie. Môžu teda nastať iba dve situácie: Ak prídete za lekárom v doplnkových hodinách s komplikovanejším problémom, lekár vás vyšetrí a bude stratový, alebo sa k zdravotnej starostlivosti nedostanete. Takýto priestor na špekuláciu teda rozdeľuje pacientov na dve skupiny: tých rentabilných, ktorých si lekár môže objednať a vybrať od nich poplatok a na tých stratových, ktorých je lepšie si presunúť do bežných ordinačných hodín, kde poisťovňa preplatí celú sumu za drahý výkon.

Ak lekár chce využiť možnosť vyberať nové poplatky, tak sa musí zaregistrovať do objednávkového systému Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) a následne požiadať vyšší územný celok (VÚC) o schválenie doplnkových ordinačných hodín. Dobrou správou je, že u viacerých VÚC, ktoré sme začiatkom roka obvolali, sme zistili, že zatiaľ žiadny lekár nevyužil novú možnosť vyberania 30-eurových poplatkov.

Horšou správou je, že ak lekár už dnes chce vyberať poplatky, súčasná bezzubá legislatíva mu to aj tak umožní cez sieť spriaznených spoločností napríklad za tzv. „časový manažment pacienta“, čo je aj známy prípad polikliník ProCare, alebo portálov topdoktor.sk, navstevalekara.sk a podobne.

V strane SPOLU sme presvedčení, že v 21. storočí by mal byť pacient objednávaný na konkrétny termín automaticky a nie za rôzne poplatky vyberané ohýbaním zákona.  V tomto by pacientovi mohla pomôcť napríklad štátna poisťovňa so svojim dominantným trhovým postavením, ktorá by už pri zazmluvňovaní lekárov stanovila podmienku povinného bezplatného objednávania na konkrétny čas.